Wat je moet weten over het allereerste hapje van je baby

Weer een mijlpaal bereikt: je baby is toe aan zijn eerste hapje! Van de veilige melk gaat hij ineens over naar echt eten. Wat is een goed, gezond en toegankelijk hapje? Waar kan je beter nog even mee wachten? In dit blog lees je de basics!

Wanneer geef je het eerste hapje?

Dat weet je zelf het allerbest. Een baby die toe is aan groente of fruit laat dat over het algemeen heel goed merken! Mijn dochter keek het eten echt uit mijn mond. Ze begon te smakken, mijn aandacht te trekken, en wilde duidelijk ook een hap. Ik ben daarom met 4 maanden begonnen met een klein hapje – worteltjes en later pastinaak – naast de borstvoeding. Het officiële advies over de start met vaste voeding wisselt nogal eens. Het meest recente advies van de WHO is om in Westerse landen met een maand of 4 te beginnen met het eerste hapje. Daarmee schijn je de kans op allergieën te verkleinen. Begin je met een groentehapje, doe dat dan tussen 2 voedingen in, of een half uurtje voor de volgende voeding. Op dat moment heeft je kleine waarschijnlijk trek en staat wel open voor nieuwe smaken!

Beginnen met groente, of juist met fruit?

Heel simpel: het is het best om te beginnen met kleine hapjes groente. Begin met een paar lepeltjes per keer en geef een paar dagen achter elkaar hetzelfde. Als het goed gaat kan je die hoeveelheid opvoeren. Valt er weer een melkvoeding weg, dan kan je ook fruit gaan geven. Laat je baby eerst wennen aan pure smaken. Het mengen van verschillende soorten fruit en groenten kan je beter nog niet doen. Start daar pas mee vanaf 8 maanden. Door puur eten te geven weet je ook waar het aan ligt als je baby ergens last van krijgt.

Welke groenten kan je je baby geven bij 4-6 maanden?

Start met licht verteerbare soorten. Pastinaak, wortel en pompoen zijn ideaal. Lekker van smaak (licht zoet), goed te pureren en heel voedzaam! Andere groenten die je nu al kan geven zijn knolselderij, broccoli, bloemkool, courgette en koolrabi. Een tip voor later: voeg vanaf 7 maanden een theelepeltje koudgeperste onverzadigde vetten toe aan het hapje. Bijvoorbeeld goede walnootolie, hazelnootolie, avocado-olie, lijnzaadolie of kokosolie. Je baby kan die goede vetten goed gebruiken voor zijn ontwikkeling! En wees vooral niet te bang dat je daar een oversized baby van krijgt.

Groente om te beperken

Beperk het gebruik van nitraatrijke groenten zoals spinazie, andijvie, bieten, postelein, raapstelen en chinese kool. Groenten uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine en aardappel) kan je beter ook beperkt gebruiken. Die kunnen het darmslijmvlies aantasten.

 

Succes! En vergeet niet je telefoon of camera in de aanslag te houden. Het eerste hapje levert gegarandeerd hilarische foto’s op. Heb jij ook zo’n leuke foto en wil je hem delen? Plaats hem dan even op Facebook.com/HapCuisine