Drie dingen die je nog niet wist over ‘potjesvoeding’ voor baby’s

Als je kindje toe is aan zijn hapje ligt een potje fruit of groente al snel voor de hand. Maar weet jij precies wat je geeft? Lees je het etiket altijd en begrijp je wat er op staat? Ik in het begin niet altijd. Wat ik ondertussen weet lees je hier. 

Vers bereiden v.s. kant-en-klare babyvoeding

Iedereen weet dat het het best is om het eten voor je kleintje vers te bereiden. Maar tegelijkertijd moet iedere werkende ouder ook toegeven dat dat niet altijd lukt. En dan zijn die potjes wel lekker snel en makkelijk. En als het overal te koop is en zo goed verkocht wordt, dan zal het vast niet zo veel kwaad kunnen. Toch?

Eerst moet gezegd worden dat babyvoeding in Nederland onder streng toezicht staat en aan hoge veiligheidsvoorwaarden voldoet. So far, so good dus. Toch zijn er een paar dingen die mij ondertussen zijn opgevallen en die de moeite waard zijn om te onthouden. Als je aanvullingen hebt dan hoor ik het graag. Waar je na het lezen van die punten voor kiest is natuurlijk helemaal aan jou.

 1. Wortel, wortel en nog meer wortel
  Als je naar de potjes groente in het schap babyvoeding in de supermarkt kijkt zal je een ding opvallen: bijna alles is oranje, of heeft een oranje waas. Kijk je daarna op het etiket van een potje, dan zie je waarom. In bijna alles zit wortel. ‘Hartstikke gezond toch?’, hoor ik je denken. Ja, natuurlijk. Maar wat vooral gezond is, is variatie. En daar ontbreekt het juist aan. Ook al lijkt het alsof er volop keuze is, na een check van de etiketten weet je beter. Goedkopere ingrediënten zoals wortel – en in fruithapjes appel – zitten in bijna ieder potje. De ingrediënten die het meest in het potje voorkomen staan als eerste vermeld op het etiket. Zo kan bijvoorbeeld in het potje ‘Zalm met spinazie’ meer wortel zitten dan spinazie. Omdat het goedkoop is natuurlijk, en omdat het een zoete smaak geeft waar baby’s van houden. Je kan dus denken dat je je kleine voldoende variatie biedt, terwijl dat vies tegenvalt als je het etiket goed bekijkt.Kook je zelf, dan kan je pas écht afwisselen.
 2. Iets minder vitaminen en mineralen dan je dacht
  Dit blijft lastig om te beoordelen van buitenaf, maar het schijnt dat bij de bereiding van potjesvoeding voor baby’s behoorlijk wat vitaminen en mineralen verloren gaan. De hoge temperatuur die gebruikt wordt om het eten te steriliseren (120°C) zorgt ervoor dat bacteriën het niet overleven, maar je kan je voorstellen dat ook vitaminen en mineralen het dan – voor een deel – begeven. Vooral vitamine B1, foliumzuur en vitamine C kunnen slecht tegen verhitting. Daardoor krijgt je kindje minder voedingsstoffen binnen dan er van nature in de ingrediënten zit. En geef je dus meer vulling dan voeding. Iets om over na te denken. Ook als je zelf eten kookt is het dus goed om eten niet te lang en te hard te koken en niet te veel water te gebruiken. Kook of stoom het eten zo kort mogelijk, zodat het lekker voedzaam blijft. Slowcooken is ook een optie, heb je al gezien dat je er nu één kan winnen bij mij?
 3. Zetmeel to the max
  Aardappel, witte rijst, tarwezetmeel, rijsmiddel of vulmiddel. Allemaal ingrediënten die vaak op het ingrediëntenlijstje van potjesvoeding staan. Dat vulmiddel en rijsmiddel geen voedingswaarde voor je kleine bevatten hoef ik denk ik niet uit te leggen. De aardappelen, witte rijst en tarwebloem die er in zitten zijn echter ook minder gezond dan je denkt. De hype waarin volwassenen minder van die producten gaan eten is niet helemaal onterecht: het zijn namelijk snelle koolhydraten die door het lichaam worden herkent als suikers. Ze zorgen dus voor een piek (en later een dip) in de bloedsuikerspiegel van je baby, terwijl de voedingswaarde niet optimaal is. Ja, wij zijn er misschien ook groot mee geworden. Maar ik geloof dat het niet goed voor ons is om dat dagelijks te eten. Kook je zelf, dan kan je alle onnodige toevoegingen weg laten en kiezen voor de voedzamere variant: bijvoorbeeld volkoren of zilvervliesrijst.

  En nu dan?

  Dit zijn zomaar drie dingen die mij zijn opgevallen bij het bekijken van de etiketten van kant-en-klare babyvoeding. En er is natuurlijk nog heel veel meer te weten. Hoe meer je leest, hoe minder je uiteindelijk weet. Doe er mee wat je wilt, ik heb besloten om het alleen bij hoge uitzondering nog eens te geven en kies dan voor biologische babyvoeding, bijvoorbeeld van Ella’s Kitchen.

  Wil je zelf gaan koken voor je kleine, maar heb je wat inspiratie nodig om te beginnen? Kijk dan eens bij mijn recepten!