Vers geperste appelsap Ibiza Style

Afgelopen week was ik op Ibiza. Wat een mooi eiland en wat een lekker, goed eten kan je daar vinden! Niet alleen voor ons, maar ook voor de kleintjes die mee waren. Een vers geperst appelsapje was overal verkrijgbaar. Thuis maak ik dat ook regelmatig. Hoe en waarom, dat lees je hier.

Een recept kan ik het niet noemen. Je gooit appels in de juicer, en klaar. Maar toen ik laatst op een festival verse appelsap verkocht, kreeg ik toch veel vragen. Hoeveel appels heb je nodig voor een glas? Welke appels zijn lekker? Moet je de appels eerst schillen? Vanaf wanneer mag ik dit geven? De antwoorden voor je op een rij.

Hoeveel appels heb je nodig voor een glas / tuitbeker vol?

Dat hangt natuurlijk af van het soort appel, maar over het algemeen heb je 2 grote of 3 kleine appels nodig voor een vol glas vers geperste appelsap.

Welke appels zijn lekker om te persen?

Ik gebruik zelf altijd Jonagold appels (bio) voor de appelsap. Die hebben een volle, zoete smaak en je haalt er lekker veel sap uit. Andere appels kunnen natuurlijk ook. Houdt je van minder zoet, kies dan bijvoorbeeld voor de Ecolette, een biologische appel met een zachtzure smaak.

Moet je de appels eerst schillen? Of zitten de vitaminen juist daar?

Nee, dat hoeft niet. Je kan de appels met schil en al persen. Veel mensen schillen de appels, omdat ze er van overtuigd zijn dat er pesticiden op de schil zitten. Áls die echter op de schil zitten, zitten ze ook verspreid door de hele vrucht. Wassen of schillen maakt in dat geval dus niet uit. Kies je voor biologisch, dan weet je dat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn.

En hoe zit het dan met de vitaminen? Die zitten toch juist in of vlak onder de schil? Bij mij zit dat idee er nog flink ingebakken. Er is alleen geen wetenschappelijk bewijs voor dat dat echt zo is. Vitaminen en vezels zitten door de hele vrucht heen. Wel is het zo dat de rode schil van appels bioflavanoïden bevat, een stofje dat je ook in ander rood fruit vind. Bioflavanoïden hebben in de natuur een belangrijke functie: ze lokken dieren waardoor de zaden worden verspreid, maar beschermen de vrucht ook tegen schadelijke vrije radicalen. En daar profiteren wij ook van als we rood fruit eten!

 

Vanaf welke leeftijd mag je appelsap geven aan een baby?

Appel is een van de eerste fruitsoorten die je je baby mag geven. In principe kan je dan dus ook vers geperste appelsap geven. Het is alleen slimmer om je kindje eerst te leren wennen aan het drinken van water, en niet meteen te kiezen voor een zoet drankje, ook al is het vers en bevat het alleen fruitsuikers. Geef verse appelsap als lekkere, gezonde afwisseling, vanaf een maand of 10.

How To: Appelsap Ibiza Style

Op Ibiza werd verse appelsap gepresenteerd met een een lief bloemetje, een rietje, of een ijsklontje met ingevroren bloemetje er in. Die ijsklontjes kan je makkelijk zelf maken, gewoon wat water of kokoswater in een ijsklontjesvorm gieten, er een klein bloempje in onderdompelen en invriezen. Zelf vond ik die ijsklontjes wel een beetje eng, je wilt niet dat je dreumes er een uit het glas vist. Gebruik dus een dichte, doorzichtige beker, dan loop je geen risico.

Het sapje maken is simpel: snijd 2 grote jonagold appels in parten, gooi ze in de juicer en klaar! Heb je geen juicer, dan kan je de appel met een blender malen. Het is dan wel handig er een kopje water aan toe te voegen, omdat het anders dikke appelpuree wordt. Heb je alleen een staafmixer, dan kan het zijn dat hij de appels niet fijn krijgt. In dat geval kan je ze heel even zachtjes voorkoken in een mini laagje water.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>