Lekker! Verantwoorde chocoladetaart

Het maken van een feestelijke en toch enigszins gezonde chocoladetaart kan nog best een uitdaging zijn. Voor Nomi’s tweede verjaardag heb ik er een gemaakt. Met succes! Het recept deel ik natuurlijk met jullie!
Deze taart is eigenlijk een soort chocoladecake, met een tussenlaag van kokosroom en frambozen. Lekker zoet, maar niet té. En door de gekleurde laag eroverheen kan je hem nog een leuk feestelijk tintje meegeven!

 
Ingrediënten

Voor de cake:

  • 400 gram amandelmeel (of voordeliger: 80 gram kokosmeel!)
  • 8 eieren
  • 60 gram rauwe cacaopoeder (ongeveer 6 eetlepels)
  • 3 eetlepels wijnsteenbakpoeder
  • 120 ml kokosolie
  • 5-6 eetlepels honing
  • 1 vanillestokje
  • Optioneel: gebruik minder honing, maar maal 5 dadels tot kleine stukjes en meng ze door het beslag.

Voor de tussenlaag:

  • Een doos frambozen, vers of uit de vriezer
  • Een blik volvette kokosmelk (let op: die met guarcom zijn niet geschikt. Een goede optie is die van ). Zet de kokosmelk al een nacht van tevoren achterin de koelkast.

Voor de topping:

  • Nog een blik volvette kokosmelk, ook zonder guarcom.
  • Afhankelijk van de kleur die je wilt geven kan je een paar druppels frambozen-, bieten-, of blauwe bessensap gebruiken. Andere optie: gevriesdroogd fruitpoeder.

Keukenbenodigdheden:

  • Taartvorm (16cm), die van de Hema is fijn.
  • Blender of keukenmachine
  • (Staaf)mixer
  • Ovenpapier

 

How to:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Meng in de blender of in een grote kom de cacaopoeder, bakpoeder en het meel en voeg daar de honing de inhoud van het vanillestokje (even in de lengte doormidden snijden en met de botte kant van het mesje het zwarte spul er uit schrapen), de eieren en de gesmolten kokosolie aan toe. Mix tot een glad geheel.
  3. Bedek de bodem van de taartvorm met ovenpapier, klem vast en giet het beslag in de vorm.
  4. Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar.
  5. Ondertussen kan je de tussenlaag alvast maken. Haal de kokosmelk uit de koelkast en maak het blik open. Het waterige deel gooi je weg (of gebruik je voor een ander gerecht), wat je nodig hebt is de harde kokoscrème . Schep dat uit het blik in een kom. Doe er een flinke hand frambozen bij, roer door en zet afgedekt terug in de koelkast.
  6. Maak nu alvast de topping. Doe nog een keer hetzelfde met het tweede blik kokosmelk. Giet het waterige deel weg, en schep de crème er uit.
  7. Klop de crème met een mixer tot een luchtige room. Voeg een paar druppels sap van bieten, frambozen, of wat dan ook toe voor een leuk kleurtje. Bij de taart op de foto heb ik biet en gevriesdroogd frambozen poeder gebruikt. Wees niet te scheutig met vloeibare kleurstof, dan wordt de room erg dun.
  8. Voeg eventueel een klein beetje honing toe aan de frosting, of laat hem lekker zoals hij is. Zet de frosting in de koelkast tot je hem gebruikt. In de koelkast zal hij wel weer wat verder opstijven.
  9. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Is je taart een beetje gekreukt van boven, of wat te bol geworden? Snijd dan gewoonte bovenste laagje er af als hij afgekoeld is.
  10. Snijd de taart daarna in 2 dunnere lagen, zodat je de tussenlaag er op kan smeren. Doe dat pas als de taart helemaal afgekoeld is! Leg daarna de lagen op elkaar.
  11. Bedek de taart op het laatste moment met de kokosfrosting. Dat kan je doen met een spuitzak, of nonchalant met een lepel. Ik koos er voor de frosting er lekker af te laten druipen.

Kaarsjes er in en shinen maar met je zelfgemaakte taart!