Zoete aardappelpuree met doperwtjes (+7 maanden)

Zoete aardappel is een voedzaam alternatief voor de ‘gewone’ Hollandse aardappel. Door zijn zoete smaak valt hij ook goed in de smaak bij kleintjes.  

Welke voedingsstoffen zitten er in zoete aardappel en doperwtjes?

Zoete aardappel of bataat wordt tegenwoordig veel meer gegeten in Nederland dan vroeger. Vooral omdat hij veel gezonder zou zijn dan de gewone Hollandse aardappel. Het klopt inderdaad dat zoete aardappels iets meer vitamine C, voedingsvezels en calcium bevatten. Maar ze zitten vooral vol beta caroteen. Betacaroteen (dat ook in wortel zit) wordt in het lichaam langzaam omgezet in vitamine A. En dat is weer goed voor de weerstand, het gezichtsvermogen, gezonde botten, tanden en groei. Het schijnt ook dat bèta-caroteen anti-oxidatieve eigenschappen heeft en de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen.

Doperwtjes zitten vol eiwitten, bevatten vitamine B1 en B3 (voor het zenuwstelsel), vitamine C en het mineraal magnesium. Magnesium zorgt de energiestofwisseling en voor gezonde spieren en botten. Eet je volgens de orthomoleculaire voedingsleer, dan eet je doperwtjes pas vanaf het eerste levensjaar, omdat ze wat zwaarder te verteren zijn.

Ingrediënten (voor 2 porties)

  • 1 zoete aardappel
  • 200 gram doperwten (uit de vriezer)
  • een klein beetje rucola

How to

  1. Zet alvast een pan met een klein laagje water op het vuur.
  2. Schil de zoete aardappel met een dunschiller en snijd hem in blokjes (grote dobbelstenen). Voeg de zoete aardappel toe aan het water zodra het kookt.
  3. Als de zoete aardappel 10 minuten heeft gekookt voeg je de doperwtjes toe in dezelfde pan. Ik gebruik altijd een mandje dat je in de pan hangt, zodat je de verschillende soorten groenten apart in of uit de pan kan halen. Wil je alles pureren, dan is zo’n mandje niet nodig. Heb je een kleintje dat het leuk vindt om de doperwtjes er uit te vissen, dan gebruik je net als ik een mandje (te koop bij o.a. Ikea), of kook je het in aparte pannen.
  4. Kook de groenten nog 5 minuten zachtjes gaar. Scheur de rucola in stukjes en kook deze heel even mee, zo’n 2 minuten voor het einde van de kooktijd.
  5. Stamp de zoete aardappel (met de rucola) fijn, of gebruik een blender om de puree helemaal glad te maken. Maak met een lepel een kommetje in de puree en leg daar de doperwtjes in. Eventueel kan je het nog afmaken met een beetje geraspte geitenkaas.

Bon appetit kleine foodies!