Beste citroentaart ever (+ 12 maanden)

Hoera! Het was dit weekend tijd voor een feestje. En daar hoort toch echt een lekkere taart bij. Ik hou van citroentaart, maar kende alleen een variant met en tonnetje suiker en bastognekoeken als bodem. Na wat probeersels en veel proeven is het me gelukt: een gezondere variant!

Ik serveerde deze taart op de eerste verjaardag van mijn dochter, samen met een te lekkere cheesecake met frambozen en de chocolade-verjaardagstaart die Rens Kroes voor haar neefje Phyllon maakte. Hij viel gelukkig goed in de smaak, ook bij de kleintjes!

Trek er ongeveer een uurtje voor uit om deze taart te maken. En tel daar nog een uur of 3 wachttijd bij op.

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 200 gram dadels
  • 150 gram pecannoten

Voor de ‘vulling’

  • 4 citroenen (gebruik sap en rasp)
  • 3 eieren
  • 5 eidooiers
  • 130 gram berkensuiker (xylitol) óf 120ml honing
  • 75 gram ghee of kokosboter

How to

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
  2. Maal de dadels en pecannoten afzonderlijk in de blender en maal fijn. Meng daarna goed en kneed tot een bal.
  3. Doe het mengsel in de springvorm met ovenpapier (je kan de randjes een beetje invetten met kokosboter) en druk licht aan tot een stevige bodem. Dat kan met de hand, of met de bolle kant van een lepel.
  4. Zet de bodem 10 minuten in de oven.
  5. Meng het citroensap, rasp, de berkensuiker of honing (kies wat jij liever gebruikt), de eieren, de eierdooiers en de kokosboter in een kom.
  6. Doe het mengel in de pan en breng het aan de kook. Blijf ondertussen roeren met de garde. Laat het 3 a 4 minuutjes zachtjes doorkoken. Let op dat je er geen omelet van maakt.. (tip uit eigen ervaring)
  7. Zet de mengkom in een bak met koud water en giet daar het mengel in. Je koelt het nu al kloppend terug. Meteen een goede work-out voor je armspieren: die zijn gegarandeerd getraind als je klaar bent. Ik beloof het, deze taart is echt de moeite waard!
  8. Proef tussendoor! Ik vind het lekker als de taart nog een tikkeltje zuur is. Lekker fris bij de zoete bodem. Vind jij het te zuur, dan kan je nog een klein beetje honing toevoegen.
  9. Giet het mengsel over de bodem en zet de taart in de koelkast (of even in de vriezer als je te weinig tijd hebt). Na een uur of 3 is hij ready to eat!

Eet smakelijk!!