Oosterse tajine met kip en courgette (+12 maanden)

Dit oosterse gerecht vol groenten is niet alleen lekker voor je kleine, maar voor het hele gezin. Maak het traditioneel in een tajine, of gebruik gewoon een hapjespan. Klaar in 40 minuten, voor iedereen die ouder dan 12 maanden is!

Al jaren heb ik een mooie tajine – een stoofpot van aardewerk – in mijn keuken staan. Gekocht op de Soukh in Cairo, waar mijn ouders toen woonden. Ik heb hem in mijn handbagage meegesmokkeld naar huis, maar ja.. sinds ik hem 4 jaar geleden heb uitgepakt is hij misschien drie keer gebruikt. Vanmiddag besloot ik Nomi eens een echt Oosterse smaak te laten proeven. Lekker veel groenten, met kruiden die je in Arabische landen vaak proeft: kaneel en komijn. Dat was zó’n succes, nu moet ik wel vaker gaan ‘tajinen’! Ik ben benieuwd of hij bij jullie ook in de smaak valt. 

 

Ingrediënten (voor 3 baby porties en 2 volwassenen)

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 courgettes
  • 500 gram wortelen
  • 10 gedroogde abrikozen (ongezwafeld, die bruine dus)
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel djinten (komijn)
  • een snuf (himalaya) zout
  • 400 gram biologische kipfilet
  • 1 sinaasappel
  • speltcouscous

 

How to

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bak ze in een beetje olijfolie alvast lichtjes aan in een pan.
  2. Maak de worteltjes schoon en snijd in plakken van een half cm dik. Snijd de courgette in kleine kwarten en snijd de kerstomaten door de helft. Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
  3. Doe de gebakken ui en knoflook in de tajine en meng ze met de wortel, courgette en tomaatjes. Heb je geen tajine, dan doe je de groenten gewoon bij de ui en knoflook in een grote hapjespan.
  4. Voeg de kruiden toe en pers een halve sinaasappel uit boven de tajine / hapjespan. Doe de deksel er op en laat het gerecht zeker 30 minuten zachtjes stoven op een laag vuur.
  5. Zet alvast een waterkoker aan met 350ml water voor de couscous.
  6. Snijd ondertussen de kipfilet in stukjes en bak hem daarna in een aparte pan. Als de kip gaar is kan je hem toevoegen aan de rest (of wacht tot het gerecht klaar is en meng de kip dan).
  7. Doe – een paar minuten voor het stoofpotje klaar is – 200 gram spelt couscous in een kom en giet er het kokende water overheen. Voeg een snuf zout toe, pers de andere helft van de sinaasappel erover uit en roer goed door.
  8. Serveer de couscous apart van de groenten. Of pureer de couscous met de groenten voor je dreumes als hij niet van stukjes houdt. Hanteer een verhouding van minimaal twee derde groenten en een derde

 

Eet smakelijk! Of bil hana wa shifaa, zoals ze in Egypte zouden zeggen!