Babyvoeding bevat te veel zoete groenten en fruit

Eerder schreef ik al dat in potjesvoeding wel heel erg vaak wortel en appel zit. Wetenschappers van de universiteit van Glasgow hebben onderzoek gedaan en zeggen dat baby’s daardoor niet wennen aan de bittere smaak van veel soorten groente. Check ook mijn voorbeeldje, waarin ik laat zien hoe weinig broccoli er in dit kan-en-klare potje zit. 

 

Het onderzoek laat zien dat babyvoeding heel vaak zoete groenten bevat, zoals wortel.  In totaal hebben de onderzoekers uit Glasgow 329 soorten babyvoeding geanalyseerd. De meest voorkomende ingrediënten zijn appel, banaan, tomaat, mango, wortel en zoete aardappel. De meer bittere groenten zoals spinazie, broccoli en spruitjes komen er veel minder in voor. Ook in potjes waar op de voorkant wordt gesproken over een broccolischotel zit in werkelijkheid maar een héél klein beetje.
Een voorbeeld: Bonbébé met bloemkool en broccoli
Het potje Bonbébé “Bloemkool en Broccoli schotel” voor baby’s vanaf 6 maanden. Elk potje bevat in totaal 200 gram babyvoer. Op de achterkant lees je dat dit potje 7,5% broccoli bevat. Even snel rekenen en je weet dat je kleine – als íe dat hele potje al leeg eet, meestal eten ze maar de helft – wel 15 gram bloemkool op heeft. Wauw. Zit jij dus een half uur te klooien om dat eten naar binnen te krijgen, voor de vitamientjes, heeft je baby een paar gram broccoli op
. Maar wel veel water, want dat is het hoofdingrediënt. 

 

Wat jij kan doen om je kind wél groenten te laten

De onderzoekers uit Glasgow stellen dat baby’s door die zoete smaken en het tekort aan variatie niet wennen aan de bittere smaak van veel groente groenten. En de grote merken gaan daar echt niks aan doen. Die moeten natuurlijk ook gewoon potjes maken die goed verkopen. De enige die er wat aan kan doen ben jij zelf. Door zelf te koken voor je baby of dreumes zorg je er in elk geval voor dat wat hij of zij eet ook echt groente is, in plaats van water met maiszetmeel. En weet je, daar mag best een lekkere zoete groentesoort door zitten. Als jij maar zorgt voor afwisseling en pure smaken! Krijg je sowieso geen groente naar binnen bij je baby? Check dan mijn 8 gouden tips om kinderen meer groente te laten eten.

Bron: nu.nl