9 irritante dingen die je te vaak hoort als je je kind gezond eten geeft

‘Geef je haar zuurdesem brood? Wat zielig!’. Of: ‘Nou, jouw kind kan straks geen ‘normaal’ eten meer hebben hoor’. Op de een of andere manier vindt iedereen – vooral andere moeders – er wat van als je je kind een gezonde basis probeert te geven. Ik krijg zelf ook heel regelmatig irritante opmerkingen.  Ik haat het sowieso dat moeders altijd moeten vergelijken. Vooral omdat het altijd ten nadele van en ander is. Daarom heb ik de 9 meest irritante en meest gehoorde opmerking voor je op een rij gezet. Ben benieuwd of jij aanvullingen hebt!

 1. ‘Mag hij dan ook geen traktaties op het kinderdagverblijf? Wat zielig!’

  Veel medemoeders gaan er automatisch van uit dat je als je bezig bent met goede voeding voor je kind, het ook meteen geen een traktatie van je mag mee eten op het kinderdagverblijf of op school. Terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Als je vanuit huis een gezonde basis meegeeft kan een uitzondering af en toe echt geen kwaad. En als je je kind toch niet mee laat snoepen: nou en! Lekker doen wat je zelf goed lijkt.

 2. ‘Met al die gezonde meuk kan jouw kind straks nergens meer tegen.’

  Ook al vaak gehoord. Met ‘nergens meer tegen’ bedoelen de kritische moeders waarschijnlijk chips, cola, snoep, of kant-en-klaar voer. Lekker belangrijk. En dikke onzin. Je kind wordt echt niet ineens allergisch voor ongezond eten. Het kan best zo zijn dat jouw kind wat eerder last krijgt van suiker, vetten of onnatuurlijke toevoegingen. Maar so what? Ze hoeven er ook geen kilo’s van weg te werken.

 3. ‘Zou je dat nou wel doen? Daar zit wel suiker in hoor!’

  Echt waar? Bedankt voor de nuttige tip. Was ik toch bijna de fout in gegaan.
  Ik denk dat mensen dit vooral zeggen om je even op een ‘fout’ te wijzen. Dat vinden mensen lekker. Waarschijnlijk omdat ze zelf heel vaak die ‘fout’ maken. Nare eigenschap eigenlijk.

 4. ‘Wij zijn er ook gewoon mee groot geworden hoor’

  En dat is natuurlijk helemaal waar. Maar betekent dat dat je alle kennis die er in de tussentijd is opgedaan moet negeren? Lijkt me raar. We zetten toch ook geen bekertje peuken meer neer op een feestje? Heel veel onderzoeken hebben aangetoond dat we in het Westen te veel suiker, zout en ongezonde vetten eten. Obesitas, suikerziekte en heel veel andere nare ziekten komen steeds vaker voor. De link met voeding is door wetenschappers al vaak genoeg gelegd. Laat die kennis in het voordeel van je kleine werken.

 5. ‘Jij hebt zeker tijd over. Ik heb naast mijn werk echt geen tijd om me zo uit te sloven in de keuken. Doe mij maar zo’n potje.’

  Nee, ik heb geen tijd over. Koken voor een kleine hoeft ook echt niet veel tijd te kosten. En het is maar net waar je je tijd aan geeft. Liever een kwartier langer in de keuken en wat minder tijd met je smartphone. Of een iets minder opgeruimd huis, maar wel een gezonde basis voor je kleine. Heb je soms toch echt geen tijd, dan kan je prima een keer voor gemak kiezen. Maar niet elke dag. En let op: ook in babypotjes zitten enorme verschillen. Check dus de ingrediënten! Ik koop zelf bij extreem tijdgebrek wel eens de zakjes van Ella’s kitchen. Te koop bij AH, Etos en online.

 6. ‘Als ze groter is gaat ze waarschijnlijk helemaal los op snoep en chips’

  En dat kan natuurlijk best. Maar als jij je kind van jongs af aan laat wennen aan de smaken van groenten, vis en fruit, ze uitlegt waarom dat gezond is en waarom veel snoep en koek niet gezond is, dan denk ik dat je je niet zo’n zorgen hoeft te maken. Ik hoop dat dat klopt :)

 7. ‘Geef je speltbrood? Zuurdesem? Sneu. Hartstikke droog.’

  Het is maar net wat je kind gewend is. Zuurdesembrood kan wat massiever en droger zijn. Maar als je kind dat gewend is, is er toch geen probleem? Ik vind het zielig als kinderen alleen maar witte bolletjes met chocoladepasta krijgen. Zorg gewoon voor variatie en let op de voedingswaarde van het brood en beleg. Dus liever speltmeel dan speltbloem. Of liever tarwemeel dan tarwebloem. En kies voor beleg dat niet vol suiker en smaakversterkers zit. Check de ingrediënten daarom altijd. Suiker zit (in meerdere vormen) vaak ook in hartig beleg, zoals paté.

 8. ‘Jemig, ze mogen toch ook wel eens genieten…’

  Alsof je kind geen fijn leven heeft als hij gezond eten krijgt. In de eerste plaats kan dat ook geel gezond zijn. En daarnaast kan een kind ook genieten van iets anders dan een mierzoete Bumba-koek. Tot slot: misschien geef je best wel eens iets ongezonds. Ik doe dat wel en kan me er geen minuut druk op maken. Ik weet namelijk dat de basis goed is.

 9. ‘Is het niet wat vroeg om haar op dieet te zetten?’

  ‘Misschien wel, maar ik wil haar binnen een maand bikiniproof hebben.’
  Onzin natuurlijk. Gezond eten is geen dieet, maar wat mij betreft standaard. Lekker veel (bio) groenten, fruit, lekkere vis en af en toe vlees. Als dat voor een ander op een dieet lijkt, ligt dat eerder aan diegene zelf. En dat moet die dan helemaal zelf weten.

  Herkenbaar lijstje? Welke van de 9 haalt het bloed onder jouw nagels vandaan? Ik ben benieuwd en vul de lijst graag aan met nieuwe opmerkingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>