7 (+1) tips om je kind groenten te laten eten

‘Mijn kind eet geen groenten’. Ik hoor dat zo vaak! Doe je als ouder zo je best om je kleine gezond te laten eten, wordt er geen hap van de groente gegeten. Super frustrerend maar gelukkig heel herkenbaar. Redding is nabij. Met deze 7 tips moet het gaan lukken. 
Voordat ik start met de tips, eerst even dit. Want weet jij hoeveel groenten je baby of dreumes eigenlijk moet eten? Vast niet. De huidige richtlijn vind je hieronder. Volgens de orthomoleculaire voedingsleer liggen deze aantallen idealiter veel hoger.

 • 1 tot en met 3-jarigen: 50-100 gram
 • 4-8 jarigen: 100-150 gram

 

De tips: zo gaat je kind groente eten

 1. Eet zelf groente
  Kinderen kijken alles af en willen op een bepaald moment alles na doen. Geef daarom het goede voorbeeld van jongs af aan, en je kindje zal het overnemen. Ik zie het ook bij Nomi. Wat ik eet, wil zij ook. Daardoor wil ze nu steeds tomaatjes en blauwe bessen als snoep! Ok. Soms wil ze chocolade. En ook dat heeft ze van mij.
  Hoe dan ook: laat je kind zien dat je zelf veel groente eet en dat lekker vindt. Werkt echt!
 2. Geef niet op
  Als een baby iets voor het eerst in zijn mond krijgt trekt hij bijna altijd een vies gezicht. Dat betekent niet meteen dat hij het vies vindt. Hij moet gewoon wennen. Drie dagen achter elkaar proberen is de ‘regel’, maar het kost wel 10-15 keer voordat een baby een smaak echt leert waarderen. Blijven proberen dus!
 3. Gebruik de truc van ‘sprookjesworst’ en nijntjekoeken
  Ik bedoel hier niet dat je broccoli moet verstoppen in sprookjesworst en nijntjekoeken moet beleggen met spinazie. Maar de producenten van die producten doen iets heel goed: kindermarketing. Iets wat verpakt zit in een zakje van Bumba of Nijntje smaakt ineens veel lekkerder. En boterhamworst in de vorm van een beer smaakt ook heel anders dan die gewone vierkante. Volgens kinderen dan. Jat die truc en zorg dat je groente er leuk uit ziet! Maak een berenvorm, leg doperwtjes in kringetjes ergens bovenop, maak een toren, wat dan ook. Zo maak je eten leuker en daardoor eten kindjes meer.
 4. Eet de hele dag groenten
  Laat het niet van dat ene moment afhangen, maar probeer je kind de hele dag door eten te geven. Als ze klein zijn kan je prima twee keer per dag een groentehapje geven. Daarna kan je ontbijten met een omelet met groenten, en smoothie met groenten en fruit maken, of groente als snack geven tussen de middag. Dat helpt echt: met 3 snoeptomaatjes krijgt een kind van 6 al de helft van zijn dagelijkse behoefte aan groente binnen.
 5. Varieer met je bereiding
  Vind je kind iets niet lekker als je het gekookt hebt? Maak het dan eens op een andere manier klaar. Stoom, stoof, bak of wok er op los.
 6. Beloon niet met snoep of zoete toetjes
  Zo bevestig je alleen maar dat een toetje lekkerder is dan de groente. Eten is niet iets om mee om te kopen. Geef liever een sociale beloning: samen iets leuks doen! Wij voeren samen het konijn na het eten. Of we vullen samen haar spaarpot opnieuw. Zo makkelijk kan het zijn.
 7. Laat je kleine zelf bepalen hoeveel hij eet
  Je baby, dreumes of kleuter hoeft niet per se een hele stapel groente weg te werken. Als jij kiest wat hij eet, dan bepaalt hij zelf hoeveel hij eet. Maak er geen strijd van om nog 3 happen naar binnen te proppen, zo wordt eten een drama. Beloon liever de hapjes die hij wel heeft gegeten!

Tot slot de ubertip. De tip aller tips, waar alleen kersverse moeders wat aan hebben: begin met een versgemaakt groentehapje als eerste vaste voeding. Geef je baby zeker 3 dagen achter elkaar dezelfde, zodat hij kan wennen aan de smaak. En stap niet te snel over op een fruithapje. Dat is stap 2!

 

Succes!!